blog-en

5 tips om je openstaande IT-salesvacature snel in te vullen

May 3, 2022 - min. read

Wil je je tech bedrijf (verder) laten groeien? Dan heb je een straffe sales nodig om je verkoop naar een hoger niveau te tillen. Maar… goede salesmensen? Die zijn zeldzaam!

Bovendien is er zéér veel concurrentie binnen de IT-wereld. IT-salesmensen zitten dan ook in een luxepositie: er zijn tal van leuke, ambitieuze bedrijven waar ze aan de slag kunnen.

Zorg er dan ook voor dat jij de meest aantrekkelijke werkgever in hun vizier bent. Een speler met een duidelijke visie en een authentiek verhaal. Onderscheid jezelf!

Wil je vermijden dat je IT-salesvacature lang openstaat en voorkomen dat je geen of net de verkeerde mensen aantrekt? Volg deze 5 tips!

Succes!

Je openstaande salesvacature snel invullen? 5 tips!

1. Maak een goede eerste indruk

Het is erg belangrijk dat je potentiële kandidaten al bij het eerste contact weet te triggeren. Dat doe je niet door hen uit te leggen hoe de rol van een ‘sales’ werkt. Dat weten ze. Ze krijgen immers dagelijks – steeds weer! – hetzelfde type vacature onder hun neus geschoven. Boring…

De standaard sales pitch werkt ironisch genoeg niet meer om een sales te vinden. Trigger hen daarentegen met je visie en ambitie. Schets eerst de context van je bedrijf en vertel jouw unieke verhaal zodat ze het zich levendig kunnen voorstellen en bij je aan de slag willen.

Belangrijk onderdeel van dat verhaal zijn trouwens je producten en diensten. Licht deze zo goed mogelijk toe in je openstaande IT-salesvacature of tijdens een verkennend gesprek, en dit vanuit de oplossing voor de klanten van je bedrijf.

Het antwoord op de vraag “Welk probleem los ik op bij de klant?” is daarbij cruciale kennis voor een sales. Zo heeft hij een goed beeld van het type conversaties dat hij zal voeren en met wie.

2. Wees proactief, netwerk en blijf ‘top of mind’

Als een goede sales beslist om actief op zoek te gaan naar een nieuwe job, dan zal hij meestal eerst zijn direct netwerk aanspreken: bedrijven die hem de voorbije 12 maanden benaderden.

Dus… wees proactief en blijf ‘top of mind! Bouw een netwerk uit dat je ook meteen kunt inschakelen wanneer je een openstaande salesvacature hebt. Stel een database samen en blijf in contact, al is het vluchtig. Zo weet je wat deze mensen op termijn kan triggeren.

Anticipeer op je huidige groei, maar ook op het feit dat er al-tijd ‘turnover’ kan zijn!

3. Pin je niet vast op verkopers met een IT-achtergrond

Je openstaande IT-salesvacature ingevuld krijgen is één ding, maar het is doorgaans ook echt moeilijk om te weten of een specifieke sales binnen jouw organisatie past of niet, en voor IT is het zelfs nog complexer!

Ga daarom niet enkel op zoek naar verkopers die een IT-achtergrond hebben. Zo’n mensen zijn nóg moeilijker te vinden en missen meestal een echte commerciële mindset.

Een verkoper blijft een verkoper… en verkopen is zijn core business. Staar je je blind op een technische IT-achtergrond? Dan vernauw je je zoektocht onnodig en eindig je mogelijk met een profiel dat niet de nodige commerciële reflexen heeft.

4. Stort je niet meteen op de salespower van concurrenten

Toegegeven, het is aanlokkelijk… maar begin je zoektocht naar een goede verkoper niet meteen bij de concurrentie. Verruim je blik!

Bepaal voor jezelf welke achtergrond kandidaten op z’n minst nodig hebben om in te kunnen stappen en richt je op kandidaten met dit profiel. Anders gezegd: benader dus ook potentials, en niet enkel mensen die een één-op-één-match vormen.

5. Ga op zoek naar een aantrekkelijke ‘angle’

Of je nu talent vindt door je blik te verruimen (tip 4) of toch iemand spot bij een directe concurrent: ga steeds op zoek naar een unieke ‘angle, een veelbelovende insteek voor je openstaande IT-salesvacature. Cruciaal om talent te motiveren!

Enkele voorbeelden van goede ‘angles’ om verkopers aan te trekken en te motiveren:

  • “Je komt in een groter salesteam terecht met meer ervaring: je gaat dus veel kunnen bijleren van je collega’s én er is meer omkadering om je job goed te kunnen uitoefenen.”
  • “Je komt als eerste sales binnen in het bedrijf: dé kans om zeer veel impact te maken en op termijn door te groeien tot salesmanager.”
  • “Je zal complexere klanten en deals hebben dan nu. Een uitgelezen kans om door te groeien op een meer intellectueel niveau.”

Bonustip: doe beroep op een sales staffing expert!

Vond je deze tips nuttig, maar blijkt de praktijk iets moeilijker dan de theorie? Of heb je gewoonweg niet de tijd en energie voor een grondige werving en selectie?

Doe beroep op een sales staffing expert om snel de juiste talenten aan te trekken voor je openstaande salesvacature.

Vragen of interesse? Aarzel niet om Headlight te contacteren via info@headlight.be of +32 471 64 90 09. We helpen je business graag groeien!