blog-en
The golden cage for tech sales professionals: this is how you escape!
May 14, 2022 - min. read
Het is geen geheim dat succesvolle en loyale salesprofessionals vaak in de watten worden gelegd om hen tevreden te stellen en te houden. En zo hoort het ook! Ze hebben immers een belangrijke impact op de klantrelaties en omzet van hun bedrijf.
Maar wat als hun situatie té comfortabel wordt? Wat als ze alles met de vingers in de neus doen en er steeds meer op verdienen? Dan belanden ze mogelijk in een gouden kooi: goed voor hun loon, minder goed voor hun persoonlijke groei en carrièregeluk.
Ben jij een straffe salesprofessional en vraag je je af of je in een gouden kooi bent beland? Hieronder ontdek je hoe je deze kooi herkent en wat je eraan kunt doen!
De gouden kooi voor tech salesprofessionals
Als hun doorgroeimogelijkheden richting ‘sales management’ eerder beperkt zijn, halen sterke salesprofielen vaak voldoening uit een mooi trackrecord met succesvolle klantrelaties waar ze jarenlang aan gewerkt hebben.
Ze kennen hun product, de markt en hun klanten door en door, waardoor ze keer op keer hun targets binnenhalen. Dat leidt dan weer tot gigantische bonussen en aantrekkelijke verloningen, die door de jaren heen steeds netjes worden verhoogd.
Op het eerste gezicht lijkt dit een droomscenario, maar veel topsales komen zo uiteindelijk vaak terecht in een gouden kooi. Loon is belangrijk, maar lang niet alles. Wat met persoonlijke groei? Wat met gelukkig zijn in je job?
Langzaam maar zeker knaagt en daagt het gevoel bij deze salesprofessionals dat het tijd is voor verandering, maar ze hebben vaak te weinig intrinsieke motivatie om iets aan deze (te) comfortabele situatie te veranderen.
Herkenbaar? Spot de symptomen en doe er iets aan voor het te laat is!
Hoe herken je een gouden kooi?
Betrap jij jezelf weleens op volgende gedachten, argumenten of uitspraken om vooral niet van job te moeten veranderen?
- “Ik heb wel gezocht naar andere carrièrekansen op de markt en ik heb gesproken met interessante bedrijven, maar uiteindelijk komt het erop neer dat ze niet hetzelfde salaris kunnen bieden als ik nu heb.“
- “Ik ga niet gewoon dezelfde job doen in een ander bedrijf voor minder loon.”
- “Ik wil wel veranderen, maar ik heb het gevoel dat ik alles wat ik nu heb opgebouwd zou verliezen als ik nu zou opstappen. Dat kan ik toch niet maken?”
- “Ik heb het gevoel dat ik zou moeten veranderen, maar ik zit momenteel al op 120% van m’n target. Het zou dan ook stom zijn om nu te veranderen, toch?”
- “Ik heb al 2 jaar hard liggen werken op deze deal. Van zodra ik ‘m sluit, zal ik op zoek gaan naar andere opportuniteiten.”
Voor veel mensen kunnen dit zeker geldige redenen zijn om niet te veranderen, maar vaak verbergen ze toch eerder een zeker ongenoegen over de huidige werksituatie en een gevoel van machteloosheid om deze om te buigen in hun voordeel.
Wat kan je dan doen? Waar haal je de nodige motivatie om te veranderen? Probeer alles eens in perspectief te plaatsen. Zo ga je de dingen misschien anders bekijken!
7 tips om je gouden kooi te spotten, te vermijden of om te buigen
1. Spot het risico op tijd!
Wees je bewust van het gevaar van een gouden kooi en probeer deze op tijd te spotten. Als je te lang in je gouden kooi blijft zitten dan wordt de situatie alleen maar erger en stel je jezelf steeds kwetsbaarder op. Het kan bijvoorbeeld averechts werken als je plots de dupe wordt van een reorganisatie.
2. Hou je persoonlijke leercurve in de gaten
Sta regelmatig stil bij je leercurve. Leer je nog bij? Of sta je stil? En hoelang sta je al stil? Voor veel mensen is dit een goede motivator om te veranderen: weten dat je elders nieuwe zaken zal leren die je ook intellectueel blijven stimuleren.
3. Weeg je inkomen af ten opzichte van je persoonlijke doelen
Analyseer je inkomen en weeg het af ten opzichte van je persoonlijke doelen. Als je op voorhand weet dat een volgende carrièrestap minder loon betekent (in het begin), dan kan je maar beter een goed beeld hebben van de verliezen die je bereid bent te lijden.
Of beter en positiever gezegd: hoeveel geld ben je bereid in te ruilen voor groei? Denk aan leren, jezelf ontwikkelen, meer verantwoordelijkheid, meer flexibiliteit… ook veel waard, toch?
4. Begrijp goed waarom je nu verdient wat je verdient
Waarom verdien je wat je verdient? Is het omdat je voortdurend omzet binnenhaalt of creëer je ook nog steeds op andere manieren waarde voor je bedrijf? Is het omdat ze bang zijn dat je weggaat en ze zo kostbare klantrelaties verliezen?
En wat doe je nu bijvoorbeeld anders dan 5 jaar geleden? De ruimere context achter je gouden kooi goed kennen geeft je misschien een andere kijk op de zaken!
5. Hak de knoop door
Heb je er ooit al bij stilgestaan dat het voor een succesvolle sales NOOIT een goed moment is om te veranderen? Als je goed bent in wat je doet, dan moeten er altijd eerst nog deals afgerond worden, zaken opgevolgd worden, klantbeslissingen genomen worden…
Die cyclus stopt nooit… tenzij jij de knoop doorhakt!
6. Beschouw je gouden kooi als de perfecte opstap
Je gouden kooi is een luxepositie: dé ideale situatie om je volgende uitdaging te zoeken. Er is geen haast bij – je hoeft niet van de ene op de andere dag te veranderen – en je hebt wel wat onderhandelmarge dankzij je afgelegde trackrecord.
Hou wel in het achterhoofd dat een trackrecord niet alles is: je zal jezelf bij iedere nieuwe werknemer nog steeds moeten bewijzen. Maar zo’n uitdaging ga jij niet uit de weg, toch? Part of the fun!
7. Verken je opties
Je hebt de tijd en ruimte om je opties ten volle te verkennen. Win dan ook advies in bij de juiste mensen en probeer voeling te krijgen met wat er leeft in de markt. Dit is de enige manier om uit te zoeken wat je volgende carrièrestap hoort te zijn!
Wil jij ontsnappen uit je gouden kooi? Headlight helpt je graag!
Ben je een ervaren salesprofessional met een achtergrond bij tech bedrijven en wil je meer uitdaging, vrijheid en voldoening in je werk?
Vertel ons je verhaal en je ambities en wij contacteren je wanneer we een geschikte uitdaging voor je vinden. Ben jij klaar voor de volgende stap in je salescarrière?
Aarzel niet om Headlight te contacteren via info@headlight.be of +32 471 64 90 09. Ontsnap vandaag nog uit je gouden kooi.